Aralık 15, 2022 In Genel Hukuk

Antalya Arabulucu Avukatı

Antalya Arabulucu Avukatı

Antalya avukat kadroları arasında iki taraf arasındaki hukuki uyuşmazlıklar adına dava sürecine gidilmeden çözüm üretmeye çalışan hukukçulara Antalya arabulucu avukatı denilmektedir. Arabuluculuk müessesi Antalya Adliyesi içindeki iş yükü ve yoğunluğu azaltmak için hukuki bir yöntem olarak betimlenebilir. Antalya hukuk bürosu arabulucu avukatlar sayesinde; uzlaşmazlık yaşayan taraflar, dava masrafları ve zaman kaybı gibi maliyetlerden kaçınarak mutabakat sağlayabilmektedirler.

Antalya Arabulucu Avukat Nedir?

Antalya en iyi arabulucu avukatı; uyuşmazlıkların yargıya taşınmadan önce mutabakata varması için çaba gösteren bir hukukçudur.  Arabuluculuk yapan avukatlar bu unvan için gerekli eğitimi başarıyla tamamlamış olmalılardır. Her avukat gerekli eğitimleri aldığı takdirde arabuluculuk yapabilir ve hakemlik rolünü üstlenir.  Arabuluculuk yapan hukukçular, tarafları arasında iletişim yolları açar ve irtibatı sürekli kılmaya çalışır. Uyuşmazlık içeren hukuki süreçlerde bir çeşit hakemlik yapar. 

Arabulucu olarak uzlaşmazlıklarda sorumluluk alacak avukatların bazı şartları sağlaması beklenir. Bunlardan en önemlisi hakemlik yapacağı taraflardan herhangi birisiyle daha önceden etkileşime girmemiş olması gerekliliğidir. Çünkü ancak nesnel, bağımsız ve özgür arabulucular taraflar arasında uzlaştırıcı olabilir.  

Arabulucu Türleri Nelerdir?

Ülkemizde yargıdaki iş yükünün azaltılması adına iki farklı arabuluculuk müessesesi geçerli kabul edilir. İlk arabuluculuk türü ihtiyari arabuluculuk şeklinde isimlendirilir.

İhtiyari arabuluculuk uyuşmazlık yaşayan iki tarafın kendi istemleri uyarınca eşgüdümlü biçimde arabuluculuk hizmeti almaları anlamına gelir.  Bu doğrultuda ihtiyari arabuluculuk kurumu; tarafların özgür iradeleri ile başvurduğu herhangi bir zorunluluk içermeyen ya da yargı kararı bulunmayan durumlarda mutabakat için uygundur. 

TBMM tarafından 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe konulan 5237 numaralı Türk Ceza Kanunu içinde belirtilen suç unsurlarının yer almadığı bütün özel hukuk uyuşmazlıklarında ihtiyari arabuluculuk kurumuna başvurulabilir. Fakat bu kanuna içinde düzenlenen herhangi bir suç eyleminin isnat edildiği anlaşmazlıklarda, Ceza Muhakemeleri Kanunu uyarınca, Cumhuriyet Savcılığı bünyesindeki uzlaştırma büroları dışında bir arabulucuya başvuru yapılamaz.

Kısaca bu arabuluculuk türü tarafların anlaşma motivasyonuna dayandırıldığı için zaman kaybına neden olacak hukuki süreçler görece kısaltılabilerek daha düşük maliyetle çözüme ulaştırılabilir.

İkinci arabuluculuk türü ise zorunlu arabuluculuk olarak bilinir.

Zorunlu Arabuluculuk

Zorunlu arabuluculuk kanunla belirtilen bazı hususlarda dava açmadan önce başvurulması zorunlu kılınan bir arabuluculuk türüdür. Zorunlu arabuluculuk mecburiyeti bulunan hukuki uzlaşmazlıkların başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Ticari şirketler arası uyuşmazlıklar,
  • Kıdem tazminatı ihtilafları,
  • Sigorta kaynaklı davalar,
  • İhbar tazminatı davaları,
  • Ek mesai ücreti uzlaşmazlıkları,
  • Maaş anlaşmazlıkları.

Yukarıda listelenen konularda herhangi bir arabulucu avukata gidilmeden dava açma talebi oluşturulursa, bu talep “dava şartı bulunmamaktadır” nedeniyle mahkeme tarafından reddedilecektir. İş hukuku ve ticaret hukuku kapsamına giren davalar çoğunlukla arabuluculuk kurumuna başvurmaları adına mecburiyet barındırır. Ancak zorunlu arabuluculuk ile bir uzlaşının sağlanamadığı bütün durumlarda dava açmak hakkı doğar.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Arabulucu avukat ücretleri ne kadar?

 “2023 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi” başlığıyla 31973 sayılı Resmî Gazete ’de yayınlanan Adalet Bakanlığı tebliği doğrultusunda arabuluculuk hizmetlerinin 2023 yılı için alt limitleri belirlenmiştir. Bir arabulucu avukat ücreti, sabit hizmet bedeli olarak ya da uzlaşma sağlanacak miktar üzerinden komisyon olarak belirlenebilir. Bu doğrultuda bir arabuluculuk sabit ücreti 400 ile 1080 TL arasında durumun içeriğine göre farklılık gösterebilir. Ayrıca bir arabuluculuk avukatı uzlaştırılmaya çalışan taraflar arasındaki söz konusu para miktarı üzerinden ilk yüz bin liraya kadar yüzde altı ile yüzde dokuz oranında komisyon ile çalışabilir.

Antalya’da en iyi arabulucu avukatını nasıl bulabilirim?

Bilge Hukuk Bürosu olarak bugüne kadar arabuluculuk görevini üstlendiğimiz birçok tecrübe ve uzman meslektaşlarımızla her zaman yardıma hazırız.

Arabulucu avukatı ne yapar?

Bir arabulucu avukat aldığı uzmanlık dersleri doğrultusunda taraflar için hakemlik rolünü üstlenir. Ancak hiçbir zaman karar merci olarak kabul edilemez. Tarafların ortak bir karara varabilmesi adına; ileri düzey müzakere teknikleri ve iletişim metotları kullanarak çözümler üretir.  

Arabulucu avukat ücretini kim ödüyor?

Arabulucu avukatlar kendilerine başvuran taraflardan ayrı ayrı ödeme almalıdır. Fakat sadece işçiler ve iş verenler arasındaki uzlaşmazlıklarda ilk iki saatlik arabuluculuk ücreti devlet tarafından karşılanabilir.  

Leave a Reply