Yabancılar Hukuku
Küresel gelişmelere paralel olarak nüfus hareketlerine öncülük eden Türkiye yeni yasal düzenlemeler ve idari teşkilatların yeniden düzenlenmesi konusunda zorunlu kalmaktadır. Göç gündemindeki gelişmeler, göçün bir zenginlik kaynağı ve kalkınma aracı olarak açığa kavuşturulduğu etkin bir göç yönetimini zorunlu kılmaktadır. Göç idaresi Genel Müdürlüğü, göçü fırsata çevirmeye yönelik stratejiler ve yeni düşünce biçimlerini kademeli olarak hayata geçirmektedir.
Yabancılar hukuku; ülkede bulunan yabancı uyruklu bireylerin seyahat, iş, zorunlu göç, eğitim gibi nedenlerle Türkiye’ye gelen yabancıların ve Türk vatandaşlığı statüsünden çıkıp yabancı statüye giren Mavi Kartlı Türk uyruklu kişilerin karşılaştıkları hukuki sorunları ele alan bir hukuk dalıdır.
Yabancılar Hukuku, Devletler Hukuku’nun bir alt dalı olarak düzenlenmektedir. Ancak Yabancılar Hukukunun içerdiği düzenlemeler devletlerin barış zamanlarında geçerlidir. Savaş durumlarında Yabancılar Hukukunda yer alan düzenlemeler uygulama konusunda mümkün olmayabilir.
Uyrukluk durumuna göre yabancıların sınıflandırılması şu şekilde yapılabilir;
- Yabancı devlet uyrukları
- Birden çok uyrukluğu olanlar
- Yurtsuzlar
- Sığınmacılar
- Ayrıcalıklı yabancılar
- Özel statülü yabancılar
Yabancılar Hukuku Neleri Kapsar?
Yabancılar hukuku genel anlamıyla bir devletin ülkeye gelen yabancılar için uyguladığı kanunları oluşturan hukuk dalıdır. Yabancı, bulunduğu ülkenin hakimiyeti altındadır. Vatandaşı bulunduğu devletin diplomatik himayesine sahiptir. Yabancılar hukuku kuralları gereği, milletlerarası antlaşmalarla tespit edilen haklardan daha az hak verilirse yabancının vatandaşı olduğu devlet diplomatik himaye yoluna başvurabilir.
Yabancılar Hukuku;
- Vatandaşlık işlemleri
- Evlilik ve Boşanma işlemleri
- Yeni doğum işlemleri
- Oturum izni
- Vize
- Çalışma izni
- Konsolosluk işlemlerini kapsamaktadır.
Türkiye’de yaşayan yabancıların Türkiye’de çalışabilmeleri için çalışma izni almaları gerekmektedir. Çalışma izni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen bir belgedir. Geçerlilik süresi içinde yabancılara oturma ve çalışma izni verilir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çalışma izni başvuruları bir şirket aracılığıyla yapılmaktadır. Yabancıların istedikleri herhangi bir işte çalışmasına izin veren bir izin sistemi yoktur. Yabancı, işvereni olmadan kendi çalışma izni başvurusunda bulunamaz. Türkiye’de en az altı ay ikamet izni bulunan yabancılar, çalışma izni başvurusunda bulunabilirler.
Geçerli bir oturma izni olmayan yabancıların kendi ülkelerinden çalışma izni başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Başvurularını ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğu aracılığıyla online olarak yapmaları gerekir. Başvuru işveren veya yetkili bir danışmanlık firması tarafından şahsen yapılır. Tüm belgeler usulüne uygun olarak sunulmuşsa, bakanlık olumlu veya olumsuz işlemleri 30 gün içinde tamamlayacak. Çalışma izni prosedürleri ve politikaları kişiye ve sektöre göre değişkenlik gösterir. Bakanlık başvuruyu uygun görürse, devlet harçlarını ödeyip çalışma izin kartını işyerinin adresine gönderdikten sonra çalışma izni onaylanmış olur. Yabancılar Hukuku kapsamına göre, başvurusu kabul edilen yabancılar, onayın verildiği tarihten itibaren 180 gün içinde Türkiye’ye giriş yapmak ve giriş tarihinden itibaren 20 iş günü içinde Türkiye’deki adres kayıt sistemine kayıt yaptırmak zorundadır. Dört ayrı şekilde çalışma izin türü düzenlenmiştir;
- Süreli
- Süresiz
- Bağımsız
- İstisnai
Oturma izni için ise gerekenler daha farklıdır. Talep edilen oturma izninin türüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Kalış amacına bağlı olarak kısa dönem, aile, çalışma veya uzun dönem oturma izni için başvuruda bulunulabilir. Oturma izninin geçerlilik süresi, oturma izninin türüne göre değişiklik gösterebilir. Doksan güne kadar Türkiye’de kalmak isteyen yabancılar, ziyaret amaçlarını gösteren bir vize almak zorundadırlar. Ancak, genel bir Yabancılar Hukuku ilkesi olarak, vizeler mutlak bir giriş hakkı tanımaz. Öte yandan, giriş tarihinde geçerli oturma veya çalışma izni bulunan yabancılar vizeden muaftır.
Türk vatandaşı olmak her insana farklı şekillerde fayda sağlar. Vatandaşlık işlemleri için çeşitli yollar sunulmaktadır. Türk vatandaşlığı almanın en hızlı ve kolay yollarından biri yatırım yapmaktır. Yatırım Sonrası Vatandaşlık Programı, vatandaşlık ve yabancı yatırım talebini artırmak ve Türkiye’nin gayrimenkul sektörünü canlandırmak için 2017 yılında başlatılmıştır.
Yabancılar Hukuku kapsamında yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı için belirli miktarlarda yatırım işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Belirtilen tutarlar doğrultusunda yatırım işlemleri yapıldıktan sonra ise hukuk kapsamında istenilen bazı belgelerin temin edilmesi gerekmektedir.
Yabancılar Hukuku doğrultusunda, Türk vatandaşlığı doğrudan evlilik yoluyla kazanılmamaktadır. Türk vatandaşları ile evli olan yabancıların başvuru yapabilmesi için en az üç yıl evli kalınması gerekmektedir.
Yabancılar Hukuku kapsamında Türk vatandaşlığına başvurmak, alanında uzman avukatların desteği ile tutarlı bir şekilde yapılması gereken bir süreçtir. Türk vatandaşı olmanın farklı yolları olduğu için her işlem için farklı belgeler gerekmektedir.
Yabancı Hukuku ile İlgili Hangi Hizmetler Verilir?
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde; oturum izni, çalışma izni, vatandaşlık, evlenme ve mülk edinme gibi konularda Yabancılar Hukuku kapsamında danışmanlık hizmeti alınabilir. Hakların korunması adına ilgili mahkemelerde davalar açılır ve süreci yakından takip sağlanmaktadır. Türkiye sınırları içerisinde şirket kurmak için Yabancılar Hukuku kapsamında danışmanlık sağlanmaktadır.
Türkiye sınırları içerisinde usulsüz olarak göz altına alınma işlemlerinde ve haksız bir şekilde uygulanan yöntemler konusunda adli olarak davanın açılması ve uygulamalara itiraz etme sürecinde destek verilmektedir.
İstinaf ve Yargıtay süreçlerinin başlatılması ve hakların korunması konusunda Yabancılar Hukuku kapsamında uzman avukatlardan destek alınabilmektedir.